Loading…
SKUP 2021 has ended

Sign up or log in to bookmark your favorites and sync them to your phone or calendar.

Thursday, April 15
 

10:00 CEST

Åpning av SKUP 2021
SKUPs styreleder Silje Sjursen Skiphamn åpner konferansen, og NRKs Maria Hasselgård leder oss gjennom live-sendingen på første dag av SKUP-konferansen.

Speakers
avatar for Maria Hasselgård

Maria Hasselgård

Journalist, NRK
Maria Hasselgård er journalist i NRK Brennpunkt og medlem av SKUP-styret.
avatar for Silje Sjursen Skiphamn

Silje Sjursen Skiphamn

Redaksjonssjef, Faktisk.no
Silje Sjursen Skiphamn er styreleder i SKUP og redaksjonssjef i Faktisk.no. Har tidligere jobbet med politikk og nyheter i blant annet VG, Dagsavisen Fremtiden, Drammens Tidende og Nationen.


Thursday April 15, 2021 10:00 - 10:15 CEST
Eldorado

10:15 CEST

Avslørt av mobilen
Apper på mobilen samler inn store mengder data om deg, som selges til en rekke tredjeparter. NRK kjøpte en halv milliard datapunkter samlet inn fra nordmenns mobiltelefoner. Dataene gjorde at NRK kunne identifisere og kartlegge livene til hundrevis av nordmenn. I denne lynpraten forteller journalist Henrik Lied hvordan han utviklet et interaktivt verktøy for å spore mennesker gjennom deres mobiltelefoner.


Speakers
avatar for Henrik Lied

Henrik Lied

Journalist og utvikler, NRK
Henrik Lied jobber som datajournalist, utvikler og rådgiver i NRKBeta. Har en forkjærlighet for saker som omhandler teknologiens påvirkning på samfunnet, sikkerhet og personvern.


Thursday April 15, 2021 10:15 - 10:23 CEST
Grønt

10:15 CEST

Opprettet falskt universitet
En Lier-mann oppretter en frivillig organisasjon som utgir seg for å være et universitet i Midtøsten. Mannen har ingen jobb og lav inntekt i Norge, men deltar på storstilte arrangementer der han deler ut æresdoktorater med stempel fra norske myndigheter. Prosjektet har åpnet opp en verden der norske statsborgere oppretter organisasjoner i Norge som utgir seg for å være utdanningsinstitusjoner i utlandet, tilbyr utdanning og diplomer i sosiale medier og inngår avtaler med sykepleierakademier i Egypt.

Speakers
avatar for Mats Arnesen

Mats Arnesen

Journalist, Khrono
Mats Arnesen er journalist i Khrono. Han har også jobbet i VG, NRK og Bergens Tidende
avatar for Torkjell Trædal

Torkjell Trædal

Journalist, Khrono
Torkjell Trædal er journalist i Khrono og har tidligere jobbet i Politiforum, LO Media og NRK.


Thursday April 15, 2021 10:15 - 10:34 CEST
Rødt

10:15 CEST

Tett på Gjerdrum. Etikk, journalistikk og mennesker.
Her får du høre om lokalavisens arbeid og dilemmaer, et offers opplevelse av situasjonen, politiets informasjonsstrategi og presseetiske avveininger etter jordskredet i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor.


Speakers
avatar for Roger André Skogsrud Pettersen

Roger André Skogsrud Pettersen

Politioverbetjent/innsatsleder, Øst politidistrikt
Roger André Skogsrud Pettersen er politioverbetjent/innsatsleder i Øst politidistrikt. Han hadde ansvaret for operativ mediehåndtering i forbindelse med Gjerdrum-skredet.
OS

Øystein Stavdal Paulsen

Funksjonsleder/fagansvarlig, Øst politidistrikt
Øystein Stavdal Paulsen er funksjonsleder/fagansvarlig for krisekommunikasjon i politimesterens operative stab i Øst politidistrikt.
avatar for Lars Lier

Lars Lier

Ansvarlig redaktør (konst.), Romerikes Blad
Lars Lier er ansvarlig redaktør i Romerikes Blad. Han har tidligere hatt flere roller i avisa, blant annet som nyhetsredaktør.
avatar for Espen Bolstad

Espen Bolstad

Frontredaktør, Romerikes Blad
Espen Bolstad er frontredaktør i Romerikes Blad. Han startet som tilkallingsvikar på sporten og har siden 2010 jobbet opp mot avisas nettpublisering.
avatar for Elin Floberghagen

Elin Floberghagen

Generalsekretær, Norsk Presseforbund
Elin Floberghagen er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Hun har tidligere vært journalist, leder i Norsk Journalistlag og adm. direktør i Fagpressen.
avatar for Jørgen Sandman

Jørgen Sandman

Gjerdrum-offer
Jørgen Sandman og resten av familien våknet av at huset i Gjerdrum ristet, og klarte i siste sekund å redde seg ut, mens bygningen kollapset rundt dem. Familien mistet huset og alt de eide i det katastrofale kvikkleireskredet 30.desember. Jørgen kommer til Skup for å fortelle... Read More →


Thursday April 15, 2021 10:15 - 11:15 CEST
Eldorado

10:23 CEST

Kartla syklistenes utrygghet
I Bergen kommunes sykkelstrategi for 2010–2019 lå det en ambisjon om at 10 prosent av alle reiser i Bergen skal være på sykkel. I 2018 var denne andelen likevel bare på 3,1 prosent. Bergens Tidende fikk ofte høre at folk ikke sykler fordi de rett og slett var for redde. Derfor spurte BT leserne om hvor de følte seg utrygge på sykkelsetet. I løpet av få timer satt BT med svar fra over 1100 bergensere - en database som så ble presentert for leserne ved å kombinere digitale kart, tekst og levende bilder.

Speakers
avatar for Ingvild Nave

Ingvild Nave

Journalist, Bergens Tidende
Ingvild Nave er journalist i Bergens Tidende, og har vært innom de fleste redaksjonene i avisen før hun landet i politisk avdeling. Hun startet i lokalavisen Fjordenes Tidende som tenåring, og har også jobbet i NRK både i Bergen og Sogn og Fjordane.
avatar for Bjørn Erik Larsen

Bjørn Erik Larsen

Fotosjef, Bergens Tidende
Bjørn Erik Larsen er for tiden fotosjef i Bergens Tidende. Han har tidligere jobbet som fotograf og videoprodusent i BT, og var før det i en årrekke frilanser for BT og VG og en rekke andre publikasjoner.
avatar for Philipp Bock

Philipp Bock

Redaksjonell utvikler, Bergens Tidende
Philipp Bock er redaksjonell utvikler i Bergens Tidende. Han er fra Tyskland og har tidligere jobbet med kode og journalistikk i Der Tagesspiegel. I 2017 sa han opp jobben og leiligheten i Berlin og flyttet til Bergen.


Thursday April 15, 2021 10:23 - 10:32 CEST
Grønt

10:32 CEST

Hører ikke flyalarmen
Ved å koble og sammenstille data fra ulike kilder kunne Aftenposten avdekke at over to millioner ikke hører flyalarmen når den går.

Speakers
avatar for Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Jørgen Arnor G. Lom (31) er redaksjonell utvikler i Aftenposten der han jobber med visuell historiefortelling og datajournalistikk.


Thursday April 15, 2021 10:32 - 10:41 CEST
Grønt

10:34 CEST

Avdekket Forsvarets lovbrudd
Forsvarets forum har avdekket at det komplekse logistikksystemet som forsyner Forsvarets vernepliktige og ansatte, ikke har levert som forventet. Det har blitt gjennomført  hasteinnkjøp for nærmere en halv milliard kroner for å bøte på feil og mangler - og Forsvaret har brutt lov om offentlige anskaffelser i prosessen. Det som begynte med en grå ullsokk i Indre Troms, endte opp som en historie om lovbrudd og rutinesvikt, som har fanget oppmerksomheten til EFTAs kontrollorgan i Brussel.

Speakers
avatar for Andrea Rognstrand

Andrea Rognstrand

Journalist, Forsvarets forum
Andrea Rognstrand er journalist i Forsvarets forum. Hun har tidligere jobbet i VG, og som journaliststudent i Australia jobbet hun for NTB. Andrea var i Panserbataljonen i førstegangstjenesten, har førstehåndserfaring fra Forsvaret og et bredt kildenettverk i organisasjonen.
avatar for Louise Thommessen

Louise Thommessen

Journalist, Forsvarets forum /NRK
Louise Thommessen var journalist i Forsvarets forum i 2020. Hun har tidligere jobbet i Aftenposten og NRK, hvor hun nå er ansatt. Hun har studert internasjonal politikk og politisk kommunikasjon i London.


Thursday April 15, 2021 10:34 - 10:53 CEST
Rødt

10:41 CEST

Følg engasjementet i sosiale medier
Lær hvordan du kan følge engasjementet i sosiale medier ved hjelp av CrowdTangle. Du lærer også hvordan du kan systematisere søkene på utvalgte grupper.

Speakers
avatar for Eva Akerbæk

Eva Akerbæk

Journalist, Faktisk
Eva Akerbæk har jobbet som faktasjekker og journalist i Faktisk.no siden oppstarten sommeren 2017. Før dette var hun ansatt i NRK Researchsenteret hvor hun hovedsaklig jobbet med nyheter og undersøkende journalistikk... Read More →


Thursday April 15, 2021 10:41 - 10:52 CEST
Grønt

10:52 CEST

Når katastrofen inntreffer
Hvordan kan man bruke enkelt tilgjengelige metoder for å få oversikt når katastrofen inntreffer? Nyhetssjef Henning Carr Ekroll viser hvilke verktøy han brukte for å forstå omfanget av Gjerdrum-raset i en tidlig fase.

Thursday April 15, 2021 10:52 - 11:03 CEST
Grønt

10:53 CEST

Da Equinor tapte 200 mrd
Dagens Næringsliv har avslørt ukultur, ukontrollert pengebruk og manglende åpenhet i Equinor. Etter å ha fått tak i hemmelige, interne rapporter og kilder som aldri tidligere har stått frem, har avisen beskrevet hva som egentlig skjedde da Norges største selskap tapte mer enn 200 milliarder kroner i USA.

Speakers
avatar for Marie Melgård

Marie Melgård

Journalist, Dagens Næringsliv
Marie Melgård (34) er politisk journalist i Dagens Næringsliv. Hun har tidligere jobbet i VG, Dagsavisen, Aftenposten og Dagbladet, og er forfatter av boken «Arbeiderpartiet - Alle skal ned».
avatar for Terje Erikstad

Terje Erikstad

Finansredaktør, Dagens Næringsliv
Terje Erikstad er finansredaktør i DN, hvor han har jobbet siden 1990. Erikstad har tidligere vært reporter, korrespondent, reportasjeleder og nyhetsleder i DN.
avatar for Lars Backe Madsen

Lars Backe Madsen

Journalist, Dagens Næringsliv
Lars Backe Madsen er journalist i DN, hvor han har laget dokumentarer og reportasjer siden 1997. Han har også jobbet i NRK.
avatar for Morten Ånestad

Morten Ånestad

Journalist, Dagens Næringsliv
Morten Ånestad (53) er journalist i DN hvor han har laget reportasjer og dokumentarer siden 1993. Han har tidligere vært korrespondent i Brussel og New York og har i dag særlig ansvar for energiområdet.


Thursday April 15, 2021 10:53 - 11:15 CEST
Rødt

11:06 CEST

Da helvete brøt løs
Einar Otto Stangvik og Jonas Nilsson forteller om hvordan de lagde spesialen om jordskredet i Gjerdrum. Løst og fast om 3d-grafikk på mobil for å gi leserne oversikt over utviklingen på ulykkesstedet.

Speakers
avatar for Einar Otto Stangvik

Einar Otto Stangvik

Programmerer, VG
Einar Otto Stangvik har jobbet med datasikkerhet, programmering og IT-drift siden 2001. De siste årene har han søkt mot mer samfunnsmessig nyttig bruk av sin erfaring, og har slik funnet veien til pressen. Datagraving, kildevern og kampen mot digitalt misbruk er det han n... Read More →
avatar for Jonas Nilsson

Jonas Nilsson

Redaksjonell utvikler, VG
Jonas Nilsson jobber som redaksjonell utvikler i VG. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med digitale historiefortellinger, datajournalistikk og nettdesign.        


Thursday April 15, 2021 11:06 - 11:12 CEST
Grønt

11:15 CEST

Hvordan Hurtigruten dekket til utbruddet
Gjennom å kombinere datastøttet journalistikk med tradisjonell undersøkende metode har NRKs dybdegruppe i nord avslørt hvordan Hurtigrutens ledelse dekket til smitteutbrudd om bord, hvordan regjeringen har tilrettelagt for Hurtigruten slik at de har kunnet drive sosial dumping i norske farvann og hvordan regjeringen har gitt næringsaktøren en fordel som ingen andre har fått.

Speakers
avatar for Lisa Rypeng

Lisa Rypeng

Journalist, NRK
Lisa Rypeng har vært ansatt i NRK siden 2018 og har siden høsten 2020 vært del av NRKs dybdegruppe i nord. Hun tidligere jobbet i Kommunal Rapport – med offentlige anskaffelser/innkjøp og åpenhet som spesialfelt. Har også jobbet i Østlandets Blad.
avatar for Inghild Eriksen

Inghild Eriksen

Journalist, NRK
Inghild Eriksen har vært ansatt i NRK siden 2010 og har siden høsten 2020 vært en del av NRKs dybdegruppe i nord. Har jobbet med nyheter, politikk- og samfunnsspørsmål i dybdeformater og med digital historiefortelling som spesialfelt.


Thursday April 15, 2021 11:15 - 11:35 CEST
Rødt

11:15 CEST

Avdekket Rød-Larsens forbindelse til Epstein
I oktober 2020 gikk toppdiplomaten Terje Rød-Larsen av som president for tankesmien International Peace Institute. Avgangen kom etter en serie artikler i DN om Rød-Larsen og tankesmiens forbindelser til den overgrepsdømte finansmannen Jeffrey Epstein, og hans rolle i det internasjonale diplomatiet. Artikkelserien har også dokumentert Rød-Larsens nære bånd til norske myndigheter. På Skup forteller reporterne Gard Oterholm og Tore Gjerstad om arbeidet med saken.


Speakers
avatar for Gard Oterholm

Gard Oterholm

Journalist, Dagens Næringsliv
Gard Oterholm er journalist i Dagens Næringslivs politiske avdeling. Han har også jobbet i VG, Universitas og Østlandets Blad.
avatar for Tore Gjerstad

Tore Gjerstad

Jounalist, Dagens Næringsliv
Tore Gjerstad er journalist i Dagens Næringslivs politiske avdeling. Tidligere har han jobbet for Dagbladet.


Thursday April 15, 2021 11:15 - 11:45 CEST
Eldorado

11:15 CEST

Utviklere - mer enn bare til pynt
I mange år har redaksjonelle utviklere bistått journalister i å få saker til å skinne visuelt. Nå tar flere utviklere steg mot å grave frem egne nyheter. En showcase fra NRK og Aftenposten, der Aftenpostens innslag er fra 11.15 til 11.49 og NRKs deretter. Her får du blant annet høre hvordan NRK skreddersyr løsninger for å treffe et yngre publikum med nyheter. Teamet bak det hele har ulik kunnskap og bakgrunn.

Speakers
avatar for Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Jørgen Arnor Gårdsø Lom

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Jørgen Arnor G. Lom (31) er redaksjonell utvikler i Aftenposten der han jobber med visuell historiefortelling og datajournalistikk.
avatar for Fredrik Hager-Thoresen

Fredrik Hager-Thoresen

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Fredrik Hager-Thoresen er redaksjonell utvikler og data scientist i Aftenposten. Han deler arbeidstiden mellom gravegruppen og teamet for redaksjonell utvikling. De siste årene har han vært involvert i en rekke av de største graveprosjektene og har vunnet flere diplomer på Skup... Read More →
avatar for Torstein Ringnes

Torstein Ringnes

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Torstein Ringnes er redaksjonell utvikler i Aftenposten. Han jobber mye med visuell historiefortelling og er teamets spesialist på webdesign og UX.
avatar for Sean Meling Murray

Sean Meling Murray

Redaksjonell utvikler, Aftenposten
Sean Meling Murray er redaksjonell utvikler i Aftenposten. Han er utdannet fotojournalist, har flere års erfaring fra desken i BT, har en MA i statistikk og har jobbet i Norsk Regnesentral. Han jobber spesielt mye koronadekningen i Aftenposten.
avatar for Eirik Wallem Fossan

Eirik Wallem Fossan

Nyhetsleder, Aftenposten
Eirik Wallem Fossan har jobbet med redaksjonell utvikling siden 2006 og er leder for visuell avdeling i Aftenposten (foto, video og redaksjonell utvikling). Han fungerer som nyhetsleder for redaksjonell utviklingsteamet.
avatar for Dan Kåre Engebretsen

Dan Kåre Engebretsen

Redaksjonssjef, NRK
Dan Kåre Engebretsen er redaksjonssjef for digital utvikling i NRK Nyheter. Han har redaksjonelt ansvar for et visuelt utviklerteam som jobber med nyheter og hvordan nå frem med nyheter til et ungt publikum. Har tidligere jobbet mange år som datajournalist og digitalpotet i VG... Read More →


Thursday April 15, 2021 11:15 - 12:15 CEST
Grønt

11:35 CEST

Pengestrømmene fra Midtøsten
Hvordan påvirker autoritære regimer nordmenn? Bli med Dagbladets gravegruppe på jakt etter de skjulte pengestrømmene fra Midtøsten og se hvordan internasjonale nettverk strekker seg helt til din dørterskel.

Speakers
avatar for Torgeir P. Krokfjord

Torgeir P. Krokfjord

Journalist, Dagbladet
Torgeir P. Krokfjord er gravejournalist i Dagbladet, der han har jobbet siden 2008. Han har tidligere skrevet om bondenyheter og heavy metal.
avatar for Line Fransson

Line Fransson

Journalist, Dagbladet
Line Fransson er utenriksjournalist i Dagbladet, der hun har jobbet siden 1997. Hun har tidligere jobbet i NRK, Larvik Morgenavis og Nettavisen.
avatar for John Rasmussen

John Rasmussen

Journalist, Dagbladet
John Rasmussen er sportsjournalist og har vært ansatt i Dagbladet siden 2000. Tidligere har han jobbet i NRK og TV 2.
avatar for Ola Strømman

Ola Strømman

Utvikler, Dagbladet
Ola Strømman er utvikler og har jobbet for Dagbladet siden 1999. Tidligere har han jobbet i Schibsted Nett og SOL.


Thursday April 15, 2021 11:35 - 11:55 CEST
Rødt

11:45 CEST

Estonia - funnet som skapte debatt
28.september 1994 forliser passasjerskipet M/S Estonia på vei fra Tallinn til Stockholm. I dokumentaren "Estonia - funnet som endrer alt" søker journalist og regissør Henrik Evertsson svar på årsaken til den verste skipskatastrofen i etterkrigstidens Europa. Han ble tildelt Stora Journalistpriset i Sverige i kategorien "Årets Avsløring" blant annet for avsløring av en hittil ukjent skade på fartøyet. Etter tildeligen fikk juryen kritikk fra en rekke kjente svenske journalister for å «gi tyngde til konspirasjonsteorier». Til Skup kommer Evertsson, produsent for den norske dokumentaren, Frithjof Jacobsen og de prisbelønte svenske journalistene Fredrik Laurin og Mattias Göransson.  

Speakers
avatar for Henrik Evertsson

Henrik Evertsson

Journalist og filmskaper, Frilans
Den prisbelønte fotografen og dokumentarjournalisten vokste opp i skogene i Nord-Sverige, men utdannet seg ved Oslo Met og har siden hatt base i Norge. Han har jobbet 18 år som journalist. I 2020 ble han tildelt Stora Journalistpriset i Sverige i kategorien Årets Avsløring for... Read More →
avatar for Frithjof Jacobsen

Frithjof Jacobsen

Politisk redaktør, Dagens Næringsliv
Frithjof Jacobsen er politisk redaktør i Dagens Næringsliv. I 2019 og 2020 var han ansatt i MONSTER som produsent for dokumentarserien «ESTONIA – funnet som endrer alt». Han har tidligere jobbet som kommentator i VG og produsent og programleder i Dagsnytt Atten og Ukeslutt i... Read More →
avatar for Fredrik Laurin

Fredrik Laurin

Redaktør, SVT
Fredrik Laurin, er redaktør for graveprosjekter som leverer til ulike plattformer i SVT . Han har selv vært gravejournalist i over 30 år og vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet Stora Journalistpriset tre ganger. Laurin underviser i gravemetode på en... Read More →
avatar for Mattias Göransson

Mattias Göransson

Sjefredaktør, Magasinet Filter
Mattias Göransson er sjefredaktør og reporter i magasinet Filter. Han har skrevet boken "Björnen kommer! Om ryssrädsla, mönsterseende och militära misstag s" og har ferdigstilt Hannes Råstams bok "Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare". Om Henrik Evertssons Estoniadokumentar... Read More →


Thursday April 15, 2021 11:45 - 12:15 CEST
Rødt

11:55 CEST

De feilopererte
Steg for steg avslørte NRK Sørlandet at en rekke pasienter ved sykehuset i Flekkefjord var blitt feiloperert. Sykehusledelsen var blitt informert uten å gripe inn overfor den aktuelle legen.


Speakers
avatar for Kari Jeppestøl Arntzen

Kari Jeppestøl Arntzen

Journalist, NRK
Kari Jeppestøl Arntzen har jobbet over 20 år som journalist og programleder i NRK. De siste årene har hun dekket større krimsaker og jobbet med graveprosjekter.
avatar for Christina Cantero

Christina Cantero

Journalist, NRK
Christina Cantero har jobbet som journalist i NRK i to år. Tidligere har hun jobbet i VG og flere lokalaviser.
avatar for Heidi Ditlefsen

Heidi Ditlefsen

Journalist, NRK
Heidi Ditlefsen har jobbet som journalist hos NRK Sørlandet i tre år, hovedsakelig på nett. Har tidligere også jobbet i Fædrelandsvennen i mange år og som frilansjournalist.
avatar for Siv Kristin Sællmann

Siv Kristin Sællmann

Journalist, NRK
Siv Kristin Sællmann har jobbet som reporter og programleder i over 30 år både i Sporten og ved NRKs distriktskontor i Kristiansand. De siste årene har hun jobbet som riksreporter for Dagsrevyen og har også produsert flere dokumentar.
avatar for Odd Isungset

Odd Isungset

Journalist, NRK
Odd Isungset er prisbelønnet journalist med nær 40 års graveerfaring. Har vunnet SKUP-diplom og mottatt Den store journalistprisen og Fritt Ords honnør for arbeidet med drapsforsøket på William Nygaard. Han ledet PFU i seks år og jobber nå i NRKs gravegruppe.
avatar for Jon Anders Møllen

Jon Anders Møllen

Nyhetssjef, NRK
Jon Anders Møllen jobber som nyhetssjef i NRK Sørlandet. Han har flere års erfaring som vaktsjef, og før det jobbet han ni år som nett- og krimreporter i Fædrelandsvennen. Har også en fortid i Kanal 24 og Lindesnes Avis.


Thursday April 15, 2021 11:55 - 12:15 CEST
Rødt

12:15 CEST

22. juli - oppgjøret som ikke kom
10 år etter terroren opplever Utøya-overlevende Jannike Arnesen hatytringer på nettet, og mange etterlyser en oppgjør med tankegodset som lå bak 22. juli-terroren. Raymond Johansen, partisekretær i Ap i 2011, tar gjerne dette oppgjøret på SKUP. Kadafi Zaman i TV 2 var på jobb da terroren traff og har etter dette blant annet dekket ekstreme miljøer. Nåværende NRK-redaktør Marius Tetlie ledet VGs 22. juliredaksjon det første året etter terroren og forklarer hva slags saker avisen gikk etter den gangen og hvilke vurderinger NRK gjør nå.Speakers
avatar for Cathrine Thorleifsson

Cathrine Thorleifsson

Forsker, Senter for ekstremismeforskning
Cathrine Thorleifsson er forsker ved Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved Universitetet i Oslo. Hun har doktorgrad i antropologi fra London School of Economics and Political Science. Hennes forskningsinteresser er antropologiske studier av ytre høyre, ekstremisme, nasjonalisme... Read More →
avatar for Jannike Arnesen

Jannike Arnesen

Folkevalgt, Arbeiderpartiet
Jannike Arnesen er sykepleier og folkevalgt for Arbeiderpartiet i Kristiansand og vararepresentant på Stortinget. Etter sykepleierinnsats i pandemien er hun nå valgkampmedarbeider på Youngstorget. Arnesen var på Utøya 22. Juli.
avatar for Kadafi Zaman

Kadafi Zaman

Journalist, TV 2
Kadafi Zaman har vært nyhetsreporter i TV 2 i 15 år. Han er også en av programlederne i dokumentarserien «Norge bak fasaden».
avatar for Marius Tetlie

Marius Tetlie

Fagredaktør NRK Nyheter, NRK
Marius Tetlie er fagredaktør i NRK Nyheter og har det overordnede ansvaret for NRKs fagredaksjoner i Oslo og korrespondentnettverket utenlands. Har tidligere jobbet 17 år i VG og i en rekke lederstillinger, blant annet som nyhetssjef og redaksjonssjef. Ledet VGs 22.juli-redaksjon... Read More →
avatar for Raymond Johansen

Raymond Johansen

Byrådsleder, Arbeiderpartiet
Raymond Johansen har vært byrådsleder i Oslo siden 2015. Under terrorangrepene 22. juli 2011 var han partisekretær i Arbeiderpartiet. Johansen var statssekretær i Utenriksdepartementet under begge regjeringsperiodene til Jens Stoltenberg. Han er utdannet rørlegger, og representerte... Read More →


Thursday April 15, 2021 12:15 - 12:45 CEST
Eldorado

12:15 CEST

Investigating Disinformation and Digital Deception (1)
Disinformation and other forms of online deception are ingrained in our digital ecosystem and can have significant impact on politics, health, business, and society as a whole. It's essential for journalists across beats to have the skills to investigate disinformation and digital manipulation. This session offers an overview of reporting and investigative approaches and draws on real-world investigations to demonstrate techniques and current best practice.

Speakers
avatar for Craig Silverman

Craig Silverman

Media editor, BuzzFeed News
Craig Silverman is an award-winning journalist and author and one of the world's leading experts on online disinformation, fake news, and digital investigations. He is the media editor of BuzzFeed News where he covers platforms, online disinformation, and media manipulation. Craig... Read More →


Thursday April 15, 2021 12:15 - 12:55 CEST
Grønt

12:15 CEST

Et år på hjemmekontor. Hva har vi lært?
Er det mulig å drive (eller motivere) til graving og undersøkende journalistikk under lockdown og pandemi? Hør fire profilerte redaktører snakke om jobb og ledelse fra hjemmekontoret.


Speakers
avatar for Helge Nitteberg

Helge Nitteberg

Sjefredaktør, Nordlys
Helge Nitteberg har vært sjefredaktør i Nordlys siden 2016 og var nyhetsredaktør i samme avis fra 2010. Til sommeren har har 25-årsjubileum som avismann.
avatar for Gard Steiro

Gard Steiro

Sjefredaktør, VG
Gard Steiro er ansvarlig redaktør og direktør i VG. Han kom til mediehuset som nyhetsredaktør i 2015. Tidligere hadde Steiro ulike lederroller i Bergens Tidende. Han var leder for nyhetsavdelingen, nyhetsredaktør, og fra 2012 sjefredaktør i Vestlandets storavis. Under Steiros... Read More →
avatar for Karianne Solbrække

Karianne Solbrække

Nyhetsredaktør, TV 2
Karianne Solbrække er nyhetsredaktør i TV 2. Hun har tidligere vært redaktør for God morgen Norge og reporter i samme kanal. Før det jobbet Solbrække som journalist i Dagbladet, BA og Rakkestad Avis.
avatar for Hanna Relling Berg

Hanna Relling Berg

Ansvarlig redaktør, Sunnmørsposten
Hanna Relling Berg begynte som nyhetsjournalist i Sunnmørsposten i 1985, ble kultur- og featureredaktør i 1997 og ansvarlig redaktør i 2007. Har ellers vært lærer på Hadsel folkehøgskole ett år, journalist i Karmøybladet og tatt grunnfag i norsk språk og litteratur. Er for... Read More →


Thursday April 15, 2021 12:15 - 13:15 CEST
Rødt

12:55 CEST

Lær digital sikkerhet!
Derfor må du tenke på digital sikkerhet, og dette må du gjøre for å hindre at uvedkommende får kontroll på kontoene dine. Enten du vil beskytte deg mot stater eller datakriminelle, bør du lære noen enkle teknikker for å beskytte deg selv. Her får du en gjennomgang av de viktigste redskapene som kan brukes.


Speakers
avatar for Øyvind Bye Skille

Øyvind Bye Skille

Journalist og faktasjekker, Faktisk.no
Øyvind Bye Skille er journalist og faktasjekker i Faktisk.no. I bioen sin på Twitter har han derimot journalist (og litt nerd) som beskrivelse. Med bakgrunn i dette har han over flere år hatt en spesiell interesse for digital sikkerhet, kryptering og gode digitale løsninger for... Read More →


Thursday April 15, 2021 12:55 - 13:15 CEST
Grønt

13:15 CEST

Akson og konsulentmillionene
Høsten 2020 gikk toppsjefen i Direktoratet for e-helse av på dagen. Det skjedde etter en rekke avsløringer i Aftenposten om konsulentbruk og strid om det statlige prestisjeprosjektet Akson. På Skup forteller Henning Carr Ekroll og Nina Selbo Torset hvordan de jobbet frem sakene. Det blir et dypdykk i tidenes største IT-prosjekt, en årelang strid om e-helse og tusenvis av sider med tekniske dokumenter.

Speakers
avatar for Nina Selbo Torset

Nina Selbo Torset

Journalist, Aftenposten
Nina Selbo Torset er gravejournalist i Aftenposten med særlig interesse for datastøttede metoder. Hun er medlem av International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Hun sitter også i Skup-styret.


Thursday April 15, 2021 13:15 - 13:35 CEST
Rødt

13:15 CEST

Digital kildekritikk
For å navigere trygt i det digitale informasjonslandskapet er vi avhengig av å utøve – og hele tiden oppdatere – vår digitale kildekritiske kompetanse. Overflod av informasjon gjør det mer utfordrende både å finne originalkilder og avgjøre om innhold er troverdig. I denne sesjonen presenterer Ståle Grut sin nye bok “Digital kildekritikk”. Den inneholder en rekke råd om praktisk bruk av digitale verktøy, metoder og ressurser for hvordan journalister kan vurdere sentrale kildetyper og kildemateriale fra internett og sosiale medier.

Speakers
avatar for Ståle Grut

Ståle Grut

Journalist, NRKbeta
Ståle Grut er journalist i NRKbeta og skriver om medier, teknologi og kultur. Grut er utdannet medieviter fra Universitetet i Amsterdam og har tidligere jobbet i Tinius Trust. Skal i 2021 gi ut bok om digital kildekritikk og OSINT for norske journalister og mediestudenter.


Thursday April 15, 2021 13:15 - 13:40 CEST
Grønt

13:15 CEST

Religionens comeback
Hvorfor har religion gjort comeback i offentligheten, hvorfor er det lite gravejournalistikk på islam, hvordan opplever kristne menigheter å bli utstatt for journalistikk og hvor mange SKUP-rapporter handler om religion? Her får du noen svar.


Speakers
avatar for Inger Sunde

Inger Sunde

Journalist/regissør, NRK
Inger Sunde har jobbet som journalist/regissør i Brennpunkt de siste ni årene. Dokumentarfilmene hennes har vunnet priser både nasjonalt og internasjonalt. Hennes siste prosjekt var dokumentarserien "Guds utvalde" som avdekket ukjente sider ved norske, kristne trossamfunn.
avatar for Espen Sørmo Strømme

Espen Sørmo Strømme

Høgskolelektor, NLA Mediehøgskolen Gimlekollen
Espen Sørmo Strømme underviser i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.Han har forsket på på SKUP-rapportene og har lest og analysert alle rapportene som er levert fra 1991 til i dag. Strømme underviser ellers i økonomijournalistikk ved NLA Mediehøgskolen... Read More →
avatar for Trond Eivind Johnsen

Trond Eivind Johnsen

Styremedlem, Brunstad Christian Church
Trond Eivind Johnsen er styremedlem i BCC. Han jobber til daglig som juridisk rådgiver innen områder som struktur og skatt med spesielt fokus på internasjonale ideelle organisasjoner.
avatar for Vebjørn Selbekk

Vebjørn Selbekk

Sjefredaktør, Dagen
Vebjørn Selbekk er sjefsredaktør i den kristne dagsavisen Dagen og en aktiv samfunnsdebattant i religionsspørsmål.  Han fikk mye medieoppmerksomhet i 2006 etter at han valgte å trykke e såkalte muhammedkarikaturene. I fjor ble han utnevnt til Regjeringens Ytringsfrihetskommisjon... Read More →
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

Kommentator, VG
Shazia Majid er kommentator i VG, og før det jobbet hun i seks år som undersøkende journalist i avdelingen Dagsorden. Hun har tidligere jobbet i TV 2 og er utdannet økonom. Shazia har flere års arbeidserfaring som økonom og regnskapsfører. I 2017 vant hun SKUP-diplom for avsløringen... Read More →


Thursday April 15, 2021 13:15 - 14:15 CEST
Eldorado

13:35 CEST

Den store hesteskandalen
I juni 2020 sitter Truls Gravdal Pedersen med sikker dokumentasjon om at millionhesten, den amerikanske travhesten Propulsion, er nervesnittet. Superstjernen hadde akkurat vunnet Elitloppet og hadde tjent inn formidable 33 millioner kroner. Det førte til en skandale helt uten sidestykke innen europeisk hestesport. Hør Truls Gravdal Pedersen fortelle om å jobbe metodisk i et for mange lukket miljø, men hvor store penger er i omløp.

Speakers
avatar for Truls Gravdal Pedersen

Truls Gravdal Pedersen

Redaktør, Trav- og Galopp-Nytt
Truls Gravdal Pedersen er redaktør i Trav- og Galopp-Nytt. Norges største og eneste trav- og galoppblad. Bladet gis ut to ganger i uken.  


Thursday April 15, 2021 13:35 - 13:55 CEST
Rødt

13:40 CEST

Investigating Disinformation and Digital Deception (2)
Disinformation and other forms of online deception are ingrained in our digital ecosystem and can have significant impact on politics, health, business, and society as a whole. It's essential for journalists across beats to have the skills to investigate disinformation and digital manipulation. This session offers an overview of reporting and investigative approaches and draws on real-world investigations to demonstrate techniques and current best practice.

Speakers
avatar for Craig Silverman

Craig Silverman

Media editor, BuzzFeed News
Craig Silverman is an award-winning journalist and author and one of the world's leading experts on online disinformation, fake news, and digital investigations. He is the media editor of BuzzFeed News where he covers platforms, online disinformation, and media manipulation. Craig... Read More →


Thursday April 15, 2021 13:40 - 13:55 CEST
Grønt

13:55 CEST

Millioneventyret: Jakten på den usynlige mannen
Hvordan lage portrett av en mann som vil være usynlig, og som ingen vet hvor er?
Investorer har betalt ham over 40 millioner kroner med løfte om milliarder i gevinst. I 15 år har de ventet på utbetaling. Det eneste de har mottatt, er ukentlige SMS-er med løfter og beskjeder om nye hindringer. 
Journalistene bak Brennpunkt-dokumentaren Millioneventyret tar oss gjennom viktige grep og verktøy i jakten på hovedmannen. Helt avgjørende blir oppdagelsen av at han sporer seg selv. 
Som direkte konsekvens av arbeidet ble hovedmannen pågrepet og varetektsfengslet fire dager etter publisering. Han er i første omgang siktet for grovt heleri. 


Speakers
avatar for Kjersti Knudssøn

Kjersti Knudssøn

Journalist, NRK
Kjersti Knudssøn er journalist i NRK Brennpunkt, der har hun jobbet i snart 20 år. Knudssøn står bak en rekke prosjekt som er belønnet med nasjonale og internasjonale priser.
avatar for Christian Lura

Christian Lura

Journalist, NRK
Christian Lura har vært journalist i 20 år. Han studerte journalistikk i Volda og jobbet siden i VG, BA og BT. Lura ble ansatt i NRK i 2016 og har jobbet i NRK Brennpunkt det siste året.


Thursday April 15, 2021 13:55 - 14:19 CEST
Rødt
 
Friday, April 16
 

10:00 CEST

Avslørte underslaget i Tromsø
En kommunal sjef i Tromsø kommune finansierer sitt utbredte gambling-problem med å selge offentlige eiendeler. Fortjenesten putter han i egen lomme. Men ingen oppdager det. Dette er fortellingen om hvordan en sak om overtidslister og økonomistyring utviklet seg til en kriminalsak som havnet i rettssystemet. Silje C. Solstad og Øystein Barth-Heyerdahl forteller hvordan de avslørte underslaget.

Speakers
avatar for Silje Charlotte Solstad

Silje Charlotte Solstad

Journalist, Nordlys
Silje Charlotte Solstad er journalist i Nordlys. Hun har vært redaktør og mediesjef samme ste og  jobbet i Lofotposten tidligere. Vant Troms Journalistlag-prisen og Amedias pris for gravende journalistikk for avsløringen om underslag i Tromsø kommune.
avatar for Øystein Barth-Heyerdahl

Øystein Barth-Heyerdahl

Journalist, Nordlys
Øystein Barth-Heyerdahl er journalist i Nordlys, og han har vært nyhetsredaktør samme sted og tidligere jobbet Helgelands blad, Helgelands arbeiderblad, Se & Hør og Aftenposten.  Vant Troms Journalistlag-prisen og Amedias pris for gravende journalistikk for avsløringen om underslag... Read More →


Friday April 16, 2021 10:00 - 10:11 CEST
Grønt

10:00 CEST

Da Norge stengte ned
12. mars 2020 innførte regjeringen de mest inngripende tiltakene siden krigen.
Men hvordan påvirket nedstengingen de sårbare gruppene? Den offentlige samtalen var preget av mye følelser og lite fakta. Sentrale myndigheter visste lite om konsekvensene. Tilsyns- og kontrollfunksjoner var satt ut av spill. Gjennom omfattende innsynsarbeid og analyser av funn avdekket VGs Mona Grivi Norman og Ronny Berg pandemiens konsekvenser for noen av dem som sjelden blir hørt i den offentlige debatten.

Speakers
avatar for Ronny Berg

Ronny Berg

Journalist, VG
Ronny Berg er journalist i VGs Dagsorden-avdeling. Har vunnet IR-prisen og to priser under de Nordiske Mediedagene for reportasjeserien Det hvite raseriet. Vant Skup-diplom og Data-Skup for prosjektet Gjengen ingen klarte å stoppe.
avatar for Mona Grivi Norman

Mona Grivi Norman

Journalist, VG
Mona Grivi Norman er undersøkende journalist i VG Dagsorden. Har vunnet Skup-prisen, to Skup-diplomer og Den store journalistprisen.


Friday April 16, 2021 10:00 - 10:20 CEST
Rødt

10:00 CEST

Maria Ressas kamp for fakta og sannhet
I dette intervjuet med SKUPs nesteleder Kristoffer Rønneberg forteller Maria Ressa hvordan hun blir utsatt for hatkampanjer, og hun viser hvor problematisk det er at journalister publiserer nyheter på de samme plattformene som brukes av konspirasjonsteoretikere og andre som fornekter fakta. Hvis løgner gjentas en million ganger og blir fakta, og vi ikke har fakta, da kan vi ikke ha sannhet og tillit, sier hun blant annet.

Speakers
avatar for Maria Ressa

Maria Ressa

CEO and Executive Editor, Rappler
The CEO and Executive Editor of Rappler.com, Maria Ressa, is one of the founders of the 6-year-old company, that is one of the leading online news organizations in the Philippines.Maria has been honored around the world for her courageous and bold work in fighting disinformation... Read More →


Friday April 16, 2021 10:00 - 10:30 CEST
Eldorado

10:11 CEST

Kom i gang med innsyn
Her lærer du de mest sentrale reglene om innsyn, og får en innføring i bruk av eInnsyn-portalen.


Speakers
avatar for Tarjei Leer-Salvesen

Tarjei Leer-Salvesen

Journalist, Fædrelandsvennen
Tarjei Leer-Salvesen har over 20 års erfaring med gravejournalistikk for aviser og dokumentarfilmer. Nå jobber han i Fædrelandsvennen og sitter i Pressens offentlighetsutvalg. Våren 2021 er han aktuell med boken "Innsyn i praksis".


Friday April 16, 2021 10:11 - 10:32 CEST
Grønt

10:20 CEST

Når journalistikk fyrer opp konspirasjonsteorier
En NRK-sak om virusets opprinnelse endte med å spre udokumenterte påstander til millioner av mennesker i mange land. I januar gikk misvisende overskrifter om norske vaksinedødsfall verden rundt – og ble omfavnet av konspirasjonsteoretikere. Hvorfor kan det så galt når korona-journalistikken kommer skjevt ut – og hvordan unngår du det?

Speakers
avatar for Morten Langfeldt Dahlback

Morten Langfeldt Dahlback

Journalist, Faktisk
Morten Langfeldt Dahlback er journalist i Faktisk.no. Han har tidligere jobbet for Adresseavisen og The Economist Intelligence Unit, og har en doktorgrad i filosofi fra NTNU.


Friday April 16, 2021 10:20 - 10:40 CEST
Rødt

10:30 CEST

Når korrespondentene sendes hjem
Hva skjer når pandemien sender korrespondentene hjem, og hvordan er det for dem som blir igjen? I panelet møter vi NRKs korrespondent i Berlin, Roger Sevrin Bruland og utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen som forteller hvilke vurderinger som ble tatt i NRK. 
Lucy Kassa har base i Etiopia, men er nå på flukt. Frilanserne har ikke støtten de trenger fra større institusjoner og få journalister er igjen for å fortelle fra det afrikanske kontinentet, spesielt Kongo, Sør-Sudan og Sahel. Hva skjer med ytringsfriheten når journalistene drar?

Speakers
avatar for Roger Sevrin Bruland

Roger Sevrin Bruland

Europa-korrespondent, NRK
Roger Sevrin Bruland har siden 2019 vært NRKs Europa korrespondent, bosatt i Berlin. Han har det siste året rapportert fra de verst rammede coronaområdene i Europa. Roger er utdannet innen politikk i Kairo og Bergen. Han har også bakgrunn som militærpoliti p... Read More →
avatar for Lucy Kassa

Lucy Kassa

Freelance
Lucy Kassa is a freelance journalist with bylines in Aljazeera English, Los Angeles Times and the Norwegian monthly Bistandsaktuelt. She is also a writer, documentary producer and director. In February she was threatened to death and attacked by government agents in relation to her... Read More →
avatar for Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Utenrikssjef, NRK
Sigurd Falkenberg Mikkelsen har ledet utenriksredaksjonen i NRK siden 2019. Han var NRK-korrespondent i Midt-Østen med base i Kairo fra 2011 til 2016, og han har jobbet med utenriksstoff sidan han var student i Paris på 1990-talet.


Friday April 16, 2021 10:30 - 11:00 CEST
Eldorado

10:32 CEST

Avslørte Bergen Engines-saken
Siden februar har BT/E24 hatt en rekke avslørende saker om den russiske kjøperen av motorfabrikken Bergen Engines: Om oligarkene som står bak, om båndene til Kreml, og om faren for at teknologi fra Bergen Engines ender opp i russiske marineskip. Rett før påske stanset regjeringen salget. Journalistene forteller hvordan de brukte offentlighetsloven og åpne kilder i Norge og utlandet til å jobbe frem sakene.

Speakers
avatar for Lars Kvamme

Lars Kvamme

Journalist, Bergens Tidende
Lars Kvamme er økonom og næringslivsjournalist i Bergens Tidende, og har fulgt næringslivet i Bergen tett i mange år. Mottok SKUP-diplom i 2016 for "Cruise-saken".
avatar for Bendik Støren

Bendik Støren

Journalist, Bergens Tidende og E24
Bendik Støren er journalist i Bergens Tidende og E24. Han har tidligere jobbet i Sysla og nyhetsbyrået TDN Direkt, og har skrevet boken "En fot utenfor - historien om EØS-forhandlingene".
avatar for Arne Edvardsen

Arne Edvardsen

Journalist, Bergens Tidende og E24
Arne Edvardsen er journalist i Bergens Tidende og E24. Han har tidligere vært redaktør i lokalavisen Askøyværingen og desksjef i Bergensavisen.
avatar for Gerhard Flaaten

Gerhard Flaaten

Journalist, Bergens Tidende og E24
Gerhard Flaaten er økonomijournalist i Bergens Tidende og E24. Har tidligere jobbet i Sysla. Begynte som journalist i 2010, har siden vært innom alle områder unntatt sport.


Friday April 16, 2021 10:32 - 10:52 CEST
Grønt

10:40 CEST

SMS-ene som åpnet grensene
Under hele pandemien har Aftenpostens Per Anders Johansen og Daniel Røed-Johansen drevet kritisk journalistikk på myndighetenes beslutningsprosesser og tiltak. Duoen avsluttet 2020 med avsløringen om SMS-ene som førte til at Norge åpnet grensene og ga karanteneunntak for utenlandske arbeidstakere. Advarsler om en ny smittebølge ble overhørt, rådgivere ble overkjørt og lobbyistene hos Norsk Industri fikk viljen sin. Importsmitten som fulgte, var en av årsakene til at Norge måtte stenge ned igjen.

Speakers
avatar for Per Anders Johansen

Per Anders Johansen

Journalist, Aftenposten
Per Anders Johansen er korona-reporter i Aftenposten. Før han kom til Aftenposten i 2008 var han nyhetsredaktør i NRK og redaktør for Brennpunkt. Han vant SKUP-prisen i 1993 og har fått flere SKUP-diplomer. Han har også vært styremedlem i SKUP. I Aftenposten har han jobbet... Read More →
avatar for Daniel Røed Johansen

Daniel Røed Johansen

Journalist, Aftenposten
Daniel Røed Johansen (27) har jobbet i Aftenposten siden 2013. I 2019 kom han til innenriksavdelingen, der har han vært en av hovedreporterne i avisens koronadekning. I 2021 ble han ansatt som avisens nye sportskommentator.


Friday April 16, 2021 10:40 - 10:57 CEST
Rødt

11:00 CEST

Slik skapte VG corona-spesialen
Trinn for trinn får du vite hvordan VG skapte corona-spesialen, hvordan den ble viderutviklet, hva det er viktig å passe på og hvordan den kan være grunnlag for store og små saker.


Speakers
avatar for Oda Leraan Skjetne

Oda Leraan Skjetne

Journalist, VG
Oda Leraan Skjetne er nyhetsjournalist på VG breaking med en forkjærlighet for datajournalistikk. Hun har vært sentral i store digitale prosjekter som KrFs veivalg og VGs første kommunevalgomat.
avatar for Jari Bakken

Jari Bakken

Redaksjonell utvikler, VG
Jari Bakken er redaksjonell utvikler i VG og har over 10 års erfaring som programmerer. Han har jobbet med data fra Stortinget hos Holder de ord, verktøy og datajournalistikk i VG (bl.a. Psykiatriavsløringen som vant SKUP-prisen i 2017), og ledet utviklingsarbeidet i faktisk.n... Read More →
avatar for Sondre Nilsen

Sondre Nilsen

Redaksjonell utvikler, VG
Sondre Nilsen er en del av VG-redaksjonens utviklingsteam og jobber med visuelle presentasjoner og kreativ historiefortelling. Han er utdannet sivilingeniør innen brukonstruksjoner fra NTNU, men har hatt sin egentlige lidenskap som jobb i VG siden 2013.
avatar for Yasmin Alida Sfrintzeris

Yasmin Alida Sfrintzeris

Journalist, VG
Yasmin Alida Sfrintzeris er reporter på VGs Breaking-avdeling. Hun har utdanning innen økonomi og journalistikk fra Høyskolen Kristiania. Hun har jobbet i ulike avdelinger i VG siden januar 2018, blant annet med graveprosjekter om barnevern, i VG + og Helg.


Friday April 16, 2021 11:00 - 11:19 CEST
Rødt

11:00 CEST

Byen som ble stille
Hongkong var en oase av frihet i Kina. Et sted der man kunne si sin mening og protestere i gatene uten frykt for represalier. I 2019 viste hongkongerne dette for alvor. På det meste deltok to av byens syv millioner innbyggere i demonstrasjoner mot myndighetene. Men så tok det brått slutt. Beijing-myndighetene grep inn. Ikke med en hær, men med en lov. Nå er byens innbyggere kneblet. Hva var det som skjedde? Anders Hammer har laget en Oscar-nominert dokumentar om akkurat det. Og hvordan kan man være redaktør i et sånt klima? Vi snakker med en av de siste som holder fast på ytringsfriheten i Hongkong.Speakers
avatar for Tom Grundy

Tom Grundy

Editor-in-chief, Hong Kong Free Press
Tom Grundy is the editor-in-chief and co-founder of Hong Kong Free Press. He has a BA in Communications & New Media from Leeds University and an MA in Journalism from the University of Hong Kong. He has contributed to the BBC, Euronews, Quartz, Global Post and others.
avatar for Anders Sømme Hammer

Anders Sømme Hammer

Journalist, Frilans
Anders Hammer (43 år) er norsk prisbelønt journalist og forfatter. Han bodde og arbeidet i Afghanistan i seks år. Dette ble han tildelt «Fritt Ords Pris» og «Den store journalistprisen» for. Nylig ble han nominert til Oscar for kortdokumentaren «Do Not Split» om demokratiprotestene... Read More →


Friday April 16, 2021 11:00 - 11:30 CEST
Eldorado

11:00 CEST

So you think you can Google
Det er kunnskap om de små, detaljerte søketeknikkene som avgjør om du finner det du leter etter på nettet. Gjennom eksemper viser Henk van Ess hvordan en rekke ulike teknikker, og kombinasjonen av disse, fører til målet.Speakers
avatar for Henk van Ess

Henk van Ess

Dutch born Henk van Ess is obsessed by finding news in data.  European  media houses, like Axel Springer, Persgroep, European Broadcasting Union  and Schibsted love his literal and lateral thinking and hire Henk on a  regular basis to spill his secrets. He rarely appears in public... Read More →


Friday April 16, 2021 11:00 - 11:57 CEST
Grønt

11:19 CEST

Slik samarbeidet SUJO med ni lokalaviser
Dette er historien om hvordan SUJO samarbeidet med ni lokalaviser og en tidligere SKUP-vinner om koronajournalistikken.

Speakers
avatar for Per Christian Magnus

Per Christian Magnus

Senterleder, SUJO
Per Christian Magnus har jobbet de siste 30 årene som dokumentarfilmskaper og journalist. Han var 15 år i TV 2, de fleste i Dokument 2-redaksjonen som redaksjonssjef og journalist, og åtte år i NRK i flere ulike redaksjoner. Han har mottatt Den store journalistprisen og en rekke... Read More →
avatar for Steinar Figved

Steinar Figved

Videojournalist, Frilans
Steinar Figved er frilans videojournalist og fotograf med base i Sandnes. I perioden 2003- 2018 var han fast ansatt som reporter ved TV 2s Stavanger-kontor. Han har vunnet flere priser for undersøkende journalistikk, blant annet SKUP-prisen i 2011 (TV 2 Nyhetene).
avatar for Anne Jo Lexander

Anne Jo Lexander

Journalist, Askøyværingen og Vestnytt
Anne Jo Lexander jobber som journalist i Askøyværingen og Vestnytt. På fritiden tar hun master i undersøkende journalistikk ved Sujo, og er del av en gruppe ildsjeler som arrangerer konferansen Fortellingens kraft.


Friday April 16, 2021 11:19 - 11:39 CEST
Rødt

11:30 CEST

Slik graver du i et diktatur
Adrian Zenz er kanskje Kinas mest upopulære mann. De siste årene har den tyske akademikeren gravd frem det ene beviset etter det andre på konsentrasjonsleirer og andre tiltak kinesiske myndigheter bruker for å undertrykke den muslimske uigur-minoritetsbefolkningen. Mye av informasjonen han har funnet, har ligget fritt tilgjengelig på kinesiske nettsider. Hvordan klarte han å avsløre grove menneskerettighetsbrudd i verdens største diktatur? De siste årene er Kina blitt stadig mer lukket. En av de journalistene som har likevel har klart å grave seg frem til den ene gode saken etter den andre er Bethany Allen-Ebrahimian i Axios. Hun deler noen av hemmelighetene sine med Skup.


Speakers
avatar for Bethany Allen-Ebrahimian

Bethany Allen-Ebrahimian

China reporter, Axios
Bethany Allen-Ebrahimian is the China reporter at Axios. Before joining Axios, Bethany served as the lead reporter for the International Consortium of Investigative Journalists' China Cables project, a major leak of classified Chinese government documents revealing the inner workings... Read More →
avatar for Adrian Zenz

Adrian Zenz

Seniorforsker, Victims of Communism Memorial Foundation
Adrian Zenz er seniorforsker innen Kina-studier ved Victims of Communism Memorial Foundation, i Washington DC og veileder for doktorgradsstudenter ved European School of Culture and Theology i Korntal, Tyskland. Han har selv en doktorgrad fra Cambridge-universitetet og forsker i hovedsak... Read More →


Friday April 16, 2021 11:30 - 12:00 CEST
Eldorado

11:40 CEST

Nye funn om etniske minoritetskvinner
Er etniske minoritetskvinner underdekket eller overeksponert?Det skal VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken, forfatter og aktivist Nancy Herz og VG-journalist Shazia Majid diskutere i denne sesjonen. Bakgrunnen er en omfattende kartlegging Majid har gjort for Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford Universitetet i 2020. I denne studien har hun analysert 3 956 nyhetsartikler i et representativt utvalg publisert i VG og Aftenposten i 2018. Resultatene av den første studien av sitt slag blir lagt frem under SKUP-konferansen.


Speakers
avatar for Nicolai Delebekk

Nicolai Delebekk

Journalist, Dagbladet
Nicolai Delebekk jobber i Dagbladet der han står bak den daglige nyhetspodkasten «Rett På». Han sitter også i SKUP-styret.
avatar for Shazia Majid

Shazia Majid

Kommentator, VG
Shazia Majid er kommentator i VG, og før det jobbet hun i seks år som undersøkende journalist i avdelingen Dagsorden. Hun har tidligere jobbet i TV 2 og er utdannet økonom. Shazia har flere års arbeidserfaring som økonom og regnskapsfører. I 2017 vant hun SKUP-diplom for avsløringen... Read More →
avatar for Tora Bakke Håndlykken

Tora Bakke Håndlykken

Nyhetsredaktør, VG
Tora Bakke Håndlykken er nyhetsredaktør i VG. Har bakgrunn blant annet som krimreporter i VG og vant i 2009 SKUP-diplom for en artikkelserie om Norges ukjente nettporno-prins.
avatar for Nancy Herz

Nancy Herz

Foredragsholder og skribent
Nancy Herz (f. 1996) er en norsk-libanesisk menneskerettighetsaktivist, foredragsholder og skribent. Herz er oppvokst i Haugesund, men bor i Oslo, og tar en mastergrad i sosiologi ved Universitetet i Oslo. Herz startet, sammen med Amina Bile og Sofia Srour, bevegelsen som i media... Read More →


Friday April 16, 2021 11:40 - 12:00 CEST
Rødt

12:00 CEST

Fersk som graveleder (1)
E24 opprettet gravegruppe og ansatte i fjor Mina Liavik Karlsen som ny graveleder. Hør hvilke erfaringer den ferske gravelederen har gjort seg, og få noen praktiske tips og råd om hvordan arbeidet kan gjøres.

Speakers
avatar for Mina Liavik Karlsen

Mina Liavik Karlsen

Redaksjonssjef, E24
Mina Liavik Karlsen startet som redaksjonssjef for E24s nye avdeling for undersøkende journalistikk i mars 2020. Før det har hun jobbet i Faktisk.no og Dagbladet.


Friday April 16, 2021 12:00 - 12:16 CEST
Rødt

12:00 CEST

Trumps skjulte papirer
Hva gjør man når pressen trues i landet som ynder å kalle seg «Den frie verdens leder»? President Donald Trump omtalte ofte mediene som folkefiender og jobbet aktivt for å svekke seriøse journalisters troverdighet. Likevel ble Trump-årene på mange måter en gullalder for undersøkende journalistikk i USA. En av dem som har lykkes, gjorde det i podkast-format. Her forteller hun om hva hun lærte underveis — og om hvordan fortiden kan komme til å innhente ekspresidenten.


Speakers
avatar for Andrea Bernstein

Andrea Bernstein

Programleder, WNYC og ProPublica
Andrea Bernstein er programleder i podkasten Trump, Inc, som er et samarbeidsprosjekt mellom radiostasjonen WNYC og ProPublica. I januar ga hun ut boken American Oligarchs: The Kushners, the Trumps and the Marriage of Money and Power. Bernstein har jobbet som politisk reporter i WNYC... Read More →


Friday April 16, 2021 12:00 - 12:20 CEST
Eldorado

12:00 CEST

50+ lyntips: Bli en digital mestersøker
Vil du lære å kartlegge folk, bedrifter og organisasjoner raskt og effektivt? Eller kan du allerede en del, men er nysgjerrig på noen nye triks? Uansett er denne sesjonen perfekt for deg. Aftenpostens Jan Gunnar Furuly og Trond J. Strøm avslører sine beste tips til hvordan du kan bli en digital mestersøker.


Speakers
avatar for Jan Gunnar Furuly

Jan Gunnar Furuly

Journalist, Aftenposten
Jan Gunnar Furuly er gravejournalist i Aftenposten og tidligere styreleder i styreleder i SKUP. Han var konferansesjef for Global Investigative Journalism Conference på Lillehammer i 2008 og 2015.
avatar for Trond J. Strøm

Trond J. Strøm

Journalist/researcher, Aftenposten
Trond J. Strøm er journalist/researcher i Aftenpostens gravegruppe. Han har lang erfaring i søk i sosiale medier, registre og åpne kilder. SKUP-diplom i 2013. Var med i Aftenpostens team som jobbet med «Panama Papers».


Friday April 16, 2021 12:00 - 12:28 CEST
Grønt

12:16 CEST

Graving utan gravegruppe
I 2020 bestemte Bergens Tidende seg for å styrke satsinga på undersøkande journalistikk - men utan å opprette ei gravegruppe. Nytilsett gravesjef Eystein Røssum fortel kvifor, og om korleis Bergens Tidende tenkjer når undersøkjande prosjekt skal gjennomførast.  

Speakers
avatar for Eystein Røssum

Eystein Røssum

Nyheitsleiar, Bergens Tidende
Eystein Røssum er nyheitsleiar i Bergens Tidende, med ansvar for undersøkjande prosjekt. Han begynte i Bergens Tidende i 1997, og har sidan vore både krimreporter, politisk journalist og Europa-korrespondent.


Friday April 16, 2021 12:16 - 12:32 CEST
Rødt

12:28 CEST

Bygget advokatkontor fra fengselet
Gjennom en rekke artikler har VGs journalister avslørt hvordan en mann kunne bygge opp et advokatkontor fra fengsel - hvor båndene mellom kriminelle og advokater har vært uvanlig tette. Avsløringene fra Markus Tobiassen, Rolf Widerøe og Erlend Ofte Arntsen har vist frem svakheter i det norske rettssystemet og fengselsvesenet. Regjeringen har bedt om at advokatloven endres. Økokrim har igangsatt etterforskning.

Speakers
avatar for Markus Tobiassen

Markus Tobiassen

Journalist, VG
Markus Tobiassen jobber som journalist i VG. Før det jobbet han fem år i DN, hvor han vant Skup-prisen for Tidal-saken i 2019. Han har også jobbet som filmanmelder og frilanser for Adresseavisen.
avatar for Erlend Ofte Arntsen

Erlend Ofte Arntsen

Journalist, VG
Erlend Ofte Arntsen er journalist i VG, for tiden som USA-korrespondent. Han har tidligere vunnet et SKUP-diplom og skrevet boken Fremmedkrigerne. 
avatar for Rolf J. Widerøe

Rolf J. Widerøe

Journalist, VG
Rolf J. Widerøe jobber som journalist i VG og har tidligere vunnet SKUP-prisen og flere SKUP-diplomer.Har siden 2010 skrevet tre bøker sammen Hans Petter Aass: «Dødsranet», «Krigshelten» og «Kuppet».


Friday April 16, 2021 12:28 - 12:56 CEST
Grønt

12:30 CEST

Dugnadsjournalistikken i Bellingcat
Hvordan klarer journalistene i Bellingcat å finne ut av hvem som angivelig forgiftet Aleksej Navalnyj eller detaljer om hvem som stormet den amerikanske kongressbygningen? Mye av svaret ligger i en hær av tusenvis av frivillige medhjelpere. Dessuten hender det at Bellingcat-sjefene krysser noen grenser som de aller fleste redaktører i Norge ville nektet å krysse. Hva kan vi lære av dugnadsjournalistikken til Bellingcat? Vi spør nettstedets grunnlegger.


Speakers
avatar for Eliot Higgins

Eliot Higgins

Grunnlegger, Bellingcat
Eliot Higgins is an award winning investigative journalist, and founder of Bellingcat and the Brown MosesBlog. He publishes the work of an international alliance of fellow investigators using freely available onlineinformation. Eliot has helped inaugurate open-source and social media... Read More →


Friday April 16, 2021 12:30 - 12:50 CEST
Eldorado

12:32 CEST

De vanskelige dilemmaene
Hvordan skal mediene forholde seg til personsjikane og udokumenterte påstander som publiseres i en anonym innpakning? Hvordan skal mediene forholde seg til beskyldninger om at vi er en del av en agendastyrt elite? I hvilken grad er det medienes ansvar å forsvare maktpersoner som blir sjikanert sosiale medier? Hvor legger vi lista for hissige kommentarer på egne flater? Disse dilemmaene og en drøss andre har Fædrelandsvennen forsøkt å finne løsninger på over lang tid. Våren 2018 så den anonyme Facebooksiden Sørlandsnyhetene dagens lys. Siden startet som en protest mot Kunstsilo-planene i byen, men utviklet seg etterhvert som en kampanjeside der målet var å fjerne makta i bystyresalen. Sjefredaktør Eivind Ljøstad mener media må venne seg til fenomener som Sørlandsnyhetene og deler sine erfaringer og tanker om hva slags metoder man kan ta i bruk i møte med denne typen kampanjer. Og prøver å svare på hvordan tradisjonelle medier kan ta tilbake kommentarfeltene.


Speakers
avatar for Eivind Ljøstad

Eivind Ljøstad

Sjefredaktør, Fædrelandsvennen
Eivind Ljøstad har vært sjefredaktør i Fædrelandsvennen siden 2010. Tidligere har han vært sjefredaktør i Agderposten og nyhetsredaktør i Dagbladet 2002-05.


Friday April 16, 2021 12:32 - 12:57 CEST
Rødt

12:50 CEST

Pressefriheten trues. Over alt.
Vi hører stadig at verden blir mindre demokratisk og at ytringsfriheten trues. Og i de gjenværende demokratiene er falske nyheter og alternative sannheter en stadig større utfordring. Hva betyr det når journalistikken er under angrep -- over hele verden? Vi hører med en av dem som har best oversikt.


Speakers
avatar for Christophe Deloire

Christophe Deloire

Executive director, Reporters Without Borders (RSF)
Christophe Deloire is a French journalist who has been secretary-general and executive director of Reporters Without Borders (RSF) since 2012. He ran one of the leading French journalism schools, the CFJ, from 2008 to 2012, and was an investigative reporter for the politics and society... Read More →


Friday April 16, 2021 12:50 - 13:00 CEST
Eldorado

13:00 CEST

Nederlag på nederlag etter den arabiske våren
Ideene fra den arabiske våren har gått på det ene nederlaget etter det andre etter at demokratiforkjemperne samlet seg til massedemonstrasjoner i gatene og tvang diktaturer i kne. Nå er det gått ti år, og slik oppsummerer to kvinner med inngående kjennskap til den arabiske verden situasjonen.

Speakers
avatar for Amal El Mekki

Amal El Mekki

Editor-in-chief, Innsane
Amal El Mekki is the editor-in-chief of Innsane, a storytelling platform she co-founded in May 2020. She is also an award-winning investigative journalist and documentary filmmaker, and a trainer/ mentor for Internews and other NGOs. She focuses on Human Rights and has worked with Tunisian media and international outlets. She is t... Read More →
avatar for Rana Sabbagh

Rana Sabbagh

Senior Editor, Middle East/North Africa, OCCRP
Rana Sabbagh is senior editor for the Middle East and North Africa (MENA). She is co-founder of the award-winning Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ), an OCCRP member center. She joined OCCRP in 2020, working with Arab investigative journalists to produce high-quality... Read More →


Friday April 16, 2021 13:00 - 13:25 CEST
Eldorado

13:00 CEST

Når Vedum ikke svarer
Trygve Slagsvold Vedum kan kanske bli statsminister i Norge, men han er allerede verdensmester i å vri seg unna spørsmål. Hvordan gjør han det? Og hvilke grep kan vi ta for å få vettuge svar ut av ham? Steffen Fjærvik har sett og lest seg gjennom en endeløs rekke Vedum-intervjuer. I dette foredraget avslører han hvordan du behandler Trygve Slagsvold Vedum og andre politikere som ikke vil besvare spørsmålene dine.

Speakers
avatar for Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik

Steffen Fjærvik Consulting
Steffen Fjærvik har lang erfaring som journalist i NRK og flere år som spesialrådgiver i PR-byrået Gambit Hill+Knowlton. Han har medietrent ledere i Norge, Europa og Asia, og er nå rådgiver i eget firma.        


Friday April 16, 2021 13:00 - 13:29 CEST
Grønt

13:00 CEST

Det store graveledermøtet
De har alle ledet avdelinger som har høstet SKUP-priser og SKUP-diplomer. De vet hva som skal til for å drive journalistikken videre og gjøre de store avsløringene. Her kan du lære av deres erfaringer.

Speakers
avatar for Siri Gedde-Dahl

Siri Gedde-Dahl

Gravesjef, Dagbladet
Siri Gedde-Dahl er gravesjef i Dagbladet. Hun var tidligere journalist i Kapital og Aftenposten. I 2005 vant hun SKUP for prosjektet «Vannverksskandalen», et prosjekt som fem år senere ble kåret til tidenes SKUP. Hun var leder for Pressens Offentlighetsutvalg fra 2012 til 2018... Read More →
avatar for Anders Sooth Knutsen

Anders Sooth Knutsen

Avdelingsleder, VG
Anders Sooth Knutsen leder VGs Dagsorden-avdeling. Han har tidligere ledet nyhetsavdelingen og samfunnsavdelingen i samme avis. Som journalist vant han to SKUP-diplomer.        
avatar for Gry Egenes

Gry Egenes

Redaktør, Dagens Næringsliv
Gry  Egenes er redaktør for etikk og metode i Dagens Næringsliv og har ledet arbeidet med 19 prosjekter som har vunnet Skup-prisen eller -diplom.        
avatar for Arve Bartnes

Arve Bartnes

Leder gravegruppa, NRK
Arve Bartnes  leder gravegruppa i Nyhetsavdelinga i NRK, er tidligere reporter og arbeidsleder i Dagbladet, bl.a. for gravegruppa, og har jobbet som dokumentarprodusent/journalist bl.a. for Brennpunkt og US History Channel.


Friday April 16, 2021 13:00 - 14:03 CEST
Rødt

13:25 CEST

Bør vi frykte for ytringsfriheten?
Hvordan skal vi som norske journalister reagere når vi ser at pressefriheten trues over hele verden? Og tar vi det egentlig inn over oss at vi lever i landet som alltid havner øverst på den globale ytringsfrihetsindeksen? Kjersti Løken Stavrum  mener at det spesielt er ett ord vi bør være forsiktige med å bruke her i Norge.

Speakers
avatar for Kjersti Løken Stavrum

Kjersti Løken Stavrum

Leder, Ytringsfrihetskommisjonen
Kjersti Løken Stavrum er leder i norsk PEN og i Ytringsfrihetskommisjonen.  Hun har hatt flere posisjoner i pressen, blant annet som redaktør i Aftenposten og generalsekretær i Norsk Presseforbund.


Friday April 16, 2021 13:25 - 13:45 CEST
Eldorado

13:29 CEST

"Beina på bordet"-metoden
«Chicago-politiet» aka Øyhovden og  "fotomet" Wold! Et prisvinnende radarpar fra Hamar som i en årrekke har laget elleville TV-reportasjer fra de dype skoger på Hedemarken.
Metoden de bruker mest er det såkalte "beina på bordet"- metoden, særdeles effektiv for å fremkalle både latter og tårer fra seerne.
Her blir man inspirert til å grave ut av ingenting, lage gull av gråstein.

Speakers
avatar for Asbjørn Øyhovden

Asbjørn Øyhovden

Journalist, TV 2
Asbjørn Øyhovden har jobbet som nyhetsreporter ved TV 2s distriktskontor i Innlandet i 25 år.  Han har vunnet flere nasjonale priser som: Skup-diplom (Maxi-saken), Skup-prisen (Eldrebløffen), Menneskerettighetsprisen (Vold mot barn), Dixiprisen (Overgrep mot kvinner og barn... Read More →
avatar for Olav T. Hustad Wold

Olav T. Hustad Wold

Fotograf, TV 2
Har tidligere jobbet i NRK Sami, NRK Østlandssendigen og TV 2 hjelper deg.  I 14 år har han vært nyhetsfotograf ved TV2s distriktskontor i Innlandet.  Han har vært fotograf i prisvinnende prosjekter som Eldrebløffen (Skup-pris), Vold mot barn (Menneskerettighetsprisen) og er... Read More →


Friday April 16, 2021 13:29 - 13:52 CEST
Grønt

13:45 CEST

Utdeling av IR-prisen
Hvert år deler Internasjonal Reporter ut pris for et journalistisk produkt som på en innsiktsfull, overraskende og engasjerende måte har kastet lys over et internasjonalt tema, gjerne gjennom å oppsøke nye og ukjente steder, finne og bruke varierte kilder og reise uvante problemstillinger. Produktet må ha vært publisert i et uavhengig norsk presseorgan i 2020.

Speakers
avatar for Anne Hege Simonsen

Anne Hege Simonsen

Førsteamanuensis, OsloMet
Anne Hege Simonsen er juryleder for Internasjonal reporters pris. Hun er forfatter, journalist og førsteamanuensis ved Institutt for Journalistikk og Mediefag ved Oslomet.


Friday April 16, 2021 13:45 - 14:00 CEST
Eldorado

18:20 CEST

Filmkveld: Se Oscar-nominerte Do Not Split
Anders Hammers Oscar-nominerte film Do Not Split fra Hongkong er gjort tilgjenglig for alle deltagere på SKUP-konferansen,

Friday April 16, 2021 18:20 - 18:56 CEST

19:00 CEST

Late Night Show og utdeling av SKUP-prisen
Late Night Show med ukjente gjester og overraskende innslag. Etterpå er det konferansens høydepunkt: utdeling av SKUP-prisen.


Speakers
avatar for Martin Beyer Olsen

Martin Beyer Olsen

Komiker, NRK
Martin Beyer Olsen er konferansier på Late Night Show.
avatar for Bernt Olufsen

Bernt Olufsen

Leder, SKUP-juryen
Bernt Olufsen, journalist og redaktør siden 1975. Bakgrunn fra Adresseavisen og Verdens Gang. Ansvarlig redaktør i VG 1994-2011. Styreoppdrag i medieforetak i Spania, Frankrike, Estland, Norge og Sverige. Trustee i Ethical Journalism Network (EJN), London. Mentor for WAN-IFRA i... Read More →


Friday April 16, 2021 19:00 - 22:00 CEST
Eldorado